Kaksi vanhaa uunia saavat uuden elämän

Tässä kaksi vanhaa pyöreän mallista uunia suunnilleen samalta aikakaudelta yhdistyvät. Sävyeroja uunin kaakeleissa tulee olemaan runsaasti, sillä kaakelit oveat käsintehtyjä. Luukun alla olevaan kavennuskierrokseen käytin toisen uunin kruunupaloja, jotka muurasin paikoilleen ylösalaisin.Uuni hakee paikkaansa


-->
Tulipesän alta sivukanavat ovet pienemmät kuin mitä tämä kuva antaa ymmärtää. Savu nousee tulipesästä tuliputkea pitkin ja jakautuu ylhäällä sivuille jossa se kulkee alas, yhdistyäkseen taas tulipesän alla takanurkassa. Vasta sitten se kulkee  hormiin ja savupiippuun. Tässä kuvassa näkyy myös toisen uunin kruunupalat, jotka saavat nyt toimia kavennuspaloina.Valurauta laajenee lämmön vaikutuksesta eri suhteessa kivimassaan nähden. Metalliosat on hyvä eristää palonkestävällä villalla, jotta liikehdintä ei hajota ympärillä olevia kaakeleita.
Kun on muurannut tulipesän yli on suurin työ jo takanapäin. Ennen peltien asentamista ja uunin yläosan kattamista työ on hetken aikaa saman toistamista.


Tällä kertaa uunista tuli raidallinen. Pienempien kaakelitehtailijoiden kaakelit ovat miltei aina keltaisia tai keltavihreitä. Ne ovat myös ohuempia ja niiden lasite helposti irtoavaa verrattuna vanhoihin tehdasvalmisteisiin kaakeleihin. Niitä voi kuitenkin hyvin vielä käyttää uuden uunin rakentamiseen.


Kommentit